Zink är det livsviktiga mineralet som många inte vet så mycket om. 

En stor del av jordens befolkning har brist på zink då det är svårare för kroppen att ta upp än andra ämnen. Även vår förändrade livsstil  bidrar till en zinkbrist.

Zinkbrist kan man få om man har  glutenöverkänslighet ( celiaki) man har då en skadad eller en svag tarm och det blir då svårare att ta upp zink.

Smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel skadar slemhinnan och då hämnas även zinkupptaget.

Vad gör Zink?

Zink  bidrar till immunsystemets normala funktion, normal kognitiv funktion och att skydda cellerna mot oxidativ stress. 

Zink bidrar också till att bibehålla normal benstomme, syn, hår, naglar, hud och muskler. 

Zink behövs för vår motståndskraft mot infektioner.

Zink har en koppling till vårt smak och luktsinne (till våra doftreceptorer). 

Dom som tappat  smak och lukt, både äldre och efter en covid infektion kan snabbt bli bättre och snabbare få det tillbaka vid intag av zink.. 

Hur då?

Zink är viktig för att kunna överföra smak signalen genom ett enzym som producerar saliv och som i sin tur bär fram smakämnena till smaklökarna som förmedlar smak signalen till hjärnan. 

Zink och graviditet

När det gäller graviditet så kan man slippa  bristningar runt mage och bröst med ett extra zink tillskott då den påverkar elasticiteten i huden.  Gravida och ammande kräver mer zink. 

Män och zink

När det gäller män och zink är kopplingen testeronet. Den bidrar  till fertiliteten och till att  bibehålla normala testosteronnivåer och till antalet spermier som dessutom blir bättre simmare.  Zink är även en viktig komponent för att skydda prostatan. 

En förstorad prostata är en prostata i dålig balans och kan då utvecklas till cancer,

Välbefinnande och träning

Det är viktigt för det allmänna välbefinnande och för den psykiska balansen,

Den är viktig för träning och muskelbyggnad.

Vid zinkbrist får man en sämre läkningsförmåga och den behövs för vår återhämtning. Träningsvärk som sitter i kan tyda på en zinkbrist.

Huden 

När det gäller hudproblem som akne, bölder, rosacea, eksem, psoriasis så är Zinket viktigt (men även här såklart både fettsyror och vår tarmflora).

Läkningsprocessen efter skärsår, brännskador eller en operation kräver mycket zink 

Hur vet jag att jag har zinkbrist

Sitt zink värde kan man mäta vid vanligt blodprov, helblodsanalys, svett test eller   hårmineralanalys.

Ett gammalt knep är man kan titta på sina naglar om man har vita prickar, då har man förmodligen en brist. 

Var finns zinket

I vår mat hittar vi Zink bland annat i skaldjur, kött, ägg, mejerier, grönsallad, baljväxter, fullkorn, ärter, bönor, nötter och frön. 

I nötter och frön finns=Fytinsyra som motverkar upptaget av zink. 

Vegetarianer och veganer  bör speciellt se upp när dom äter nötter och frön och blötlägga dom för att få bort fytinsyran för att tillgodose sitt zinkintag, 

I surdeg bildas ett enzym som bryter ner  fytinsyran. 

Som ett kosttillskott bör man undvika zinkoxid och zinksulfat som har sämre biotillgänglighet ( hur zinket transporteras in i cellen).  källa: Holistic